Когато изградим уебсайт под WordPress, пред нас се отваря един необятен свят от възможности. Удобствата, които дава платформата и възможностите за инсталиране на огромен брой модули, може да бъде нож с две остриета. С инсталирането на огромен брой плугини можем да си изиграем лоша шега. Ето и няколко лоши навика, които много хора имат, когато работят с WordPress. Избягвайте ги!

Инсталиране на плугини, които не използваме, но и не изтриваме.

Доста честа практика е, както си ровим из безкрайните полета на WordPress плугините, да попаднем на някой, който ни харесва. Инсталираме го, за да го тестваме и той не е никак лош, но точно в този момент не ни е нужен. Деактивираме го, но го оставяме за някой следващ момент, когато ще ни влезе в употреба. НЕ ПРАВЕТЕ ТАКА! Запазването на плугини, които не използваме е опасно, особено от гледна точка на сигурността. На всичко отгоре е пълно с плугини, които собствениците не поддържат редовно или дори изоставят в един момент. Изобщо затрупването с ненужни плугини само вреди на вашия WordPress сайт.

Препоръка: Няма нищо лошо в това да тествате нови плугини, особено, когато сайтът ви не е пуснат. Създайте си навик обаче да триете всички ненужни такива, особено, когато сайтът ви вече е на линия и има посещения.

 Колко сигурен е уебсайтът ви?

Понякога сме склонни да вярваме, че нашият сайт е най-сериозно защитения, дори без да сме направили кой знае какво за това. Вярваме сляпо на това и не обръщаме особено голямо значение на предупрежденията. Защо се случва това? Понякога е така, защото сайтът ви не е бил хакван никога (или вие не сте разбрали за това). Понякога хостинг компанията ви обяснява, че са най-сигурните и недостъпно място на света. Всъщност каквато и да е причината, винаги си научаваме урока по трудния начин! Знайте, че най-защитените места, за които се грижат огромни компании, са били хаквани.

Препоръка: Вземете насериозно защитата и сигурността на сайта ви. Използвайте сложни пароли, плугини за защита и актуализирайте редовно вашия WordPress. Ако нямате време за всичко това или просто не разбирате, пишете ни! Ние можем да вършим тази работа вместо вас, а минималната месечна подръжка е на цената на един обяд.

Подновявайте редовно лицензите на платените плугини!

Доста от WordPress сайтовете в днешно време използват изцяло безплатни плугини, но в повечето случаи, особено когато става въпрос за големи проекти, част от функционалността на тези плугини е орязана. Тук на помощ идват платените. Повечето от тях обаче са с годишни лицензи, а те включват и поддръжка от създателите на дадения плугин, което е супер. Естествено това не е малко финансово перо и понякога собствениците плащат веднъж за плугина и на следващата година забравят за него или просто купуват такъв, който се плаща еднократно, но това понякога не е добра инвестиция, защото той може да спре да се поддържа… Понякога агенцията, която изработва сайта, забравя да уведоми собственика, че има такъв плугин и след края на първата година започват проблемите.

Препоръка: Огледайте добре плугините, които ще използвате. Препоръчително е да си направите и сметка на бюджета. По-добре е да използвате плугин, който се поддържа редовно и е безплатен, отколкото платен и занемарен такъв.

Дублиране на функционалност на плугини!

Нещо, което може да се случи дори без да искате. Оглеждайте добре плугините, които инсталирате. Много често се случва да се инсталира плугин за SEO, който например няма точната функционалност, която ви е нужна и търсите друг, но не деактивирате и деинсталирате този. Това може да доведе до по-бавно зареждане на сайта, а и до „сбиване на кодовете“ на двата плугина.

Препоръка:  Внимателно преглеждайте плугините, които инсталирате. Инсталирайте или един с пълната функционалност или няколко с отделни функции, но без дублиращи такива! При WooCommerce, например, екосистемата е огромна. Чрез многобройните му плугини можете спокойно да изберете нужните ви функции без да препокривате.

Липса на собствен бекъп!

Много от собствениците на уебсайтове не поддържат личен архив на сайта си. Естествено повечето хостинги поддържат такива и не е лошо да се разчита на тях, но не само. От опит знаем, че да имате и собствен бекъп е силно препоръчително.

Препоръка: Да направите бекъп на сайта си в днешно време не е никак трудно. WordPress има много плугини, които могат да сторят целия бекъп бързо и лесно. Съветваме ви да ги използвате, а вероятно можете да го направите и да изтеглите такъв директно и от хостинга ви. Запаметете бекъпа някъде и при по-сериозни промени си правете нов. Дори това да е на личния ви компютър или външен диск.

Can Make It ви съветва:

Не забравяйте да правите редовни ъпдейти на плугините и CMS-са ви. Те са важни за цялостното състояние на сайта ви, нещо като вашите профилактични прегледи при лекар. Ако не разбирате и няма кой да ги извършва за вас, ние сме насреща! Пишете ни и ще вършим това за вас!