Колкото и малък да е бизнесът Ви, неговата Facebook страница се превърна в задължителна част от него. Рекламата също, поне ако искате да имате клиенти – било то за услуга или продукт. Тук опираме и до рекламния акаунт, който има огромно значение за успеха на бизнеса в социалните мрежи. Голяма част от този успех идва от настройката на вашия Facebook Business Manager или както вече се нарича – Meta Business Suite. Но както и да я наричате тази услуга, която е част от Facebook, идва с една цел – да помогне на компаниите да управляват и организират своите страници и рекламни акаунти, без да се притесняват, че трябва да бъдат обвързани с личен акаунт.

В тази статия ще ви покажем как да настроите своя Business Manager.

Какво е Facebook Business Manager?  Това е безплатен инструмент на Facebook, който има за цел да позволи на фирмите и агенциите да управляват сигурно страниците на компанията си, рекламните акаунти, каталозите и пикселите на едно място – без да споделят информация за вход със своите колеги, агенции и прочие, във Facebook. Преди 2014-та, когато се появи Manager-a, фирмите трябваше да направят един акаунт, който да споделят между служителите си и агенциите, с които работеха, и той да управлява страниците им. Имаше много рискове и неведнъж компании губеха страниците си, благодарение на недоброжелатели. Да не говорим за объркванията, които се получаваха със самото водене на страниците…

В последствие след появата на Facebook Business Manager, той беше вързан и за Instagram. И voile, проблемите бяха решени.

Кои са предимствата на Facebook Business Manager?

  • Можете да управлявате множество страници и рекламни акаунти от един бизнес мениджър.
  • Вече може да споделяте и  контролирате достъпа до рекламни акаунти, страници и други активи във Facebook.
  • Лесно можете да добавяте служители и агенции към акаунта.
  • Достъп на всички до огромно количество данни.
  • Можете да изградите различни аудитории за кампаниите си.
  • Достъп до отчети.
  • Можете да управлявате плащанията и съответно да следите как се харчи бюджета и още много…

Как се работи с Facebook Business Manager?

Ще ви покажем основните стъпки и настройки, но ако сте агенция, ви препоръчваме да изучите мениджъра в детайли, защото клиентите, които ще имате, вероятно няма да го познават така добре и ще разчитат на вас да ги обучите, за да нямате проблеми от рода на „аз не знам това за какво е, ама го натиснах и то стана…“.

Имайте предвид, че Facebook Business Manager се оптимизира и актуализира непрекъснато, така че когато четете тази статия, е възможно някои от опциите, за които ще напишем, да не изглеждат точно така… А ако имате въпроси на тях най-добре ще ви отговорят от самите Meta. Можете да разгледате хелпа или директно да им пишете, като кликнете тук!

  1. Избор на администратор

Преди да започнете да настройвате Facebook Business Manager-a, е добре да се избере главен администратор. Това ще бъде човекът, който ще определя ролите и ще кани другите потребители. Той ще предоставя достъпа за управление. В повечето случаи, ако говорим за малка компания, е добре това да е собственика й. Ако е голяма компания – може би шефа на рекламния отдел. Естествено, ако компанията е голяма, препоръчваме да има повече от един администратор, защото може да се случи всичко, например администраторът да напусне.

2. Създаване на Facebook Business Manager

Създаването е лесно, кликнете на business.facebook.com и следвайте инструкциите.

Когато натиснете „CREATE ACCOUNT“, ще трябва да се логнете във Facebook, а ако вече сте го направили ще бъдете помолени да предоставите подробности за бизнеса си (име на фирма, имейл и т.н.).

Не забравяйте: Ще трябва задължително да потвърдите акаунта си чрез имейла, който сте въвели, за да получите пълен достъп до Business Manager.

3. Свържете вашите страници, хора и продукти.

След като вече сте настроили първоначалния си Facebook Business Manager, трябва да видите страница, която изглежда така:

Сега ще трябва да добавите своята бизнес страница във Facebook към акаунта. Това се изисква за повечето видове реклами във Facebook. Трябва да имате достъп до поне една бизнес страница, в противен случай ще трябва да създадете нова страница, за да завършите тази стъпка.

Не забравяйте, че това е вашата бизнес страница, а не личният ви профил във Facebook. Освен това се уверете, че акаунтът в Instagram, който вашата марка притежава, е свързан с вашата страница във Facebook, така че и този акаунт да бъде добавен. Можете да добавяте страници към вашия Business Manager, като отидете до Settings -> Business Assets.

След като свържете вашите страници и рекламни акаунти, ще добавите съответните членове на екипа, които ще се нуждаят от достъп до вашия бизнес мениджър. По подразбиране Facebook ще даде на всеки човек ролята на достъп на „служител“. Ако искате да предоставите на някого администраторски достъп, ще трябва ръчно да го включите.

Ще го повторим: внимавайте на кого делигирате администраторски права. Изберете до кои страници и акаунти може да има достъп този човек и не забравяйте да зададете подходящата роля, която ще му позволява да върши работата си. Описание на ролите на страницата тук!

Един съвет, ако сте агенция – задължително минете процес по обучение на Вашите клиенти как се добавят хора и как им се дават права, в зависимост от задълженията им по проекта.

Facebook направи по-лесно управлението на множество страници, без да се налага да превключвате между различни профили. По този начин можете да виждате всичко, върху което работите, на едно място. Ще видите също кой има достъп и какъв е той за страницата(ите) на компанията във Facebook. Не забравяйте, че винаги може да промените правата на хората в страниците по-късно.

Включването на рекламни акаунти във Facebook е точно като добавянето на хора. Ще намерите опцията за добавяне на нови рекламни акаунти в Accounts -> Ad accounts. Имате три опции:

  1. Добавяне на рекламен акаунт: Направете това, ако вече имате съществуващ рекламен акаунт, който искате да включите в този Business Manager. Имайте предвид, че не може да заявите рекламен акаунт, който е собственост на друг бизнес мениджър.
  2. Заявка за достъп до рекламен акаунт: Тази опция е предимно за агенции или фирми, които се нуждаят от достъп до съществуваща клиентска страница или рекламен акаунт.
  3. Създайте нов рекламен акаунт: Опцията е ясна: тя е, ако никога досега не сте създавали рекламен акаунт.

Отново можете да зададете различни нива на достъп до акаунта на вашата страница.

Друга страхотна функция на Facebook Business Manager е качването на продуктов каталог, който се управлява чрез Commerce Manager.

След като го настроите, можете да показвате реклами въз основа на продуктите на вашия уебсайт на потенциални клиенти.

Съвет от нас: Комбинирайте продуктовия си каталог с персонализираните си аудитории във Facebook, за да показвате динамични продуктови реклами на предишни посетители на уебсайта.

Друга част от Business Manager-а е Facebook Pixel. Това е част от код за вашия уебсайт, който ви позволява да измервате, оптимизирате и изграждате аудитории за вашите рекламни кампании. Пикселите са от решаващо значение за провеждането на успешни рекламни кампании за вашия бизнес. Те също са лесни за настройка. Ще ги намерите тук Business Settings -> Data Sources -> Pixels.

Инсталирайте пиксела на уебсайта си възможно най-скоро, дори ако все още не пускате реклами. Това ще позволи на Facebook да събира ценни данни за посетителите на вашия уебсайт.

Ако сте онлайн магазини, Facebook Business Manager-ът е задължителен за вас. Не е толкова труден за изпозлване, Да, определено има доста тънкости, но за тях ще пишем в поредица от други статитии. Въпреки това, ползите от тази платформа далеч надхвърлят времето, което ще изгубите в опознаването. Според нас тя е задължителна за всеки онлайн бизнес. Ако имате въпроси или притеснения, докато настройвате акаунта си във Facebook Business Manager, свържете се с екипа за поддръжка на клиенти на Facebook за съдействие.

Ако Ви е трудно с езика, може да ни пишете на лично съобщение във Фейсбук страницата ни или на имейл office@canmakeit.eu.