Най-големият проблем, с който се сблъскват повечето крайни клиенти на всички банки, е забавянето при извършване на услуги и липсата на персонализация. Но с въвеждането на чатботовете, персонализираното банкиране може да бъде революционизирано до голяма степен. Чрез намаляване на времето за изчакване, банките могат да помогнат на клиентите да получат по-бързи и персонализирани услуги, като същевременно спестяват много ценно време и на двете страни. Клиентите не трябва да посещават банката всеки път, когато се нуждаят от това да проверят месечни разходите по сметките си, тъй като чатботовете могат ефективно да свършат това, а и много други неща.

Чатботовете могат да помогнат и с предоставянето на информация, свързана с най-новите банкови оферти – за дебитни и кредитни карти, кредити и други услуги. Най-хубавото е, че с помощта на чатботовете, банката може да отговаря на всякакви запитвания в много кратък период от време без каквато и да е човешка намеса. Освен това, чатботовете вече са толкова реалистични, че клиентите за миг няма да разберат, че си комуникират с машина!

Освен, че са изключително полезни при предоставянето на услуги за клиенти, chatbots също са полезни при анализа на данните, откриването на измами и улавянето им. Тъй като всичко е автоматизирано, потребителите се уведомяват за всяка транзакция моментално. Това помага за предотвратяване на измами, като идентифицира евентуални несъответствия още в началния им етап. Потребителите винаги са информирани за дейностите, които се извършват в профила им. Ботовете могат да предоставят помощ на клиентите по всяко време, тъй като те са обучени да разберат техните запитвания и да осигурят възможно най-доброто решение, като същевременно ги карат да се чувстват като взаимодействащи с човек.

Ботовете също така помагат на банките да се справят с всякакви жалби на клиентите, като анализират оплакванията на клиентите и предоставят важни идеи. Те също така помагат на банките да подобрят услугите си, което е от съществено значение за подобряване на предлаганите от тях продукти.

Друго важно нещо във всяка една банка са отзивите на клиентите. Всяка една банкова услуга се базира на този елемент. С помощта на чатбот, базиран на интранет, банките могат да получат по-конкретна обратна връзка с клиентите, която може да им помогне да подобрят услугите си.

Въпреки, че банките предоставят множество услуги на своите клиенти, не всяка от тях е подходяща за мен или теб. При внедряване на чатботове, банките могат да предоставят персонализирани услуги или продукти. Всъщност предоставянето на персонализирани услуги може да подобри общите темпове на конвертиране с 25%.

Има много ползи, които chatbots могат да предоставят на служителите в банките, които могат да помогнат за повишаване на тяхната производителност на труда и да спестят време. Някои от дейностите включват достъп до лични данни, както и подробности за работната заплата, актуализиране на информацията за контакт и много други.

Глобалните банки приветстват AI и са развълнувани да го направят част от тяхната цифрова стратегия.