Един от въпросите, които ни задават стари и нови клиенти е защо да използваме WordPress? Защо да премина към тази платформа или защо да я използвам? Ако и Вие си задавате тези въпроси, значи сте попаднали на правилното място.

В тази статия ще споделим най-важните причини, поради които трябва да използвате WordPress. Също така ще покрием различни типове уебсайтове, които можете да създадете с WordPress, както и ще покажем популярни такива, които използват WordPress.

Забележка: В цялата статия говорим за WordPress.org, а не за WordPress.com.

Едно от често срещаните погрешни схващания за WordPress, е че това е платформа за блогове.

Да, в самото начало WordPress започна, като платформа за блогове, но в последствие се разви до мощен инструмен за уебсайтове. WordPress е и мощна система за управление на съдържание (CMS). Най-доброто при платформата е, че е лесна за използване и достатъчно гъвкава, за създаване на различни видове уебсайтове. Това е основната причина, поради която WordPress нарасна толкова и придоби огромна популярност.

Всъщност, според скорошно проучване, WordPress управлява 43% от всички уебсайтове в интернет.

Поради стабилността си и многото функции, огромна част от световните брандове използват WordPress за  своите уебсайтове, включително Time Magazine, Facebook, The New Yorker, Sony, Disney, Target, The New York Times и др.

И така, защо трябва да използвате WordPress, за да направите своя уебсайт?

  1. WordPress е безплатен

WordPress е безплатен софтуер. Това означава, че сте свободни да го изтегляте, инсталирате, използвате и модифицирате, за да отговаря на вашите нужди. Можете да го използвате за създаване на всякакъв вид уебсайт.

Въпреки, че самият софтуер на WordPress е безплатен, имате нужда от домейн и уеб хостинг, за да го инсталирате. Домейн е адресът на вашия уебсайт в интернет. Това е, което вашите потребители въвеждат в адресната лента на браузъра си, за да получат достъп до вашия уебсайт (например canmakeit.eu). Хостингът е като къщата на вашия уебсайт, където се съхраняват всички файлове на уебсайта ви.

Промоционални цени за хостинг и домейн можете да вземете тук: https://promo.canmakeit.eu/

2. WordPress е лесен за използване

Въпреки че е най-гъвкавата и мощна платформа, WordPress е доста лесен за използване от начинаещи. Таблото за управление е с различни опции. Можете лесно да създавате публикации и страници, да персонализирате дизайна на вашия уебсайт, да добавяте менюта за навигация и др.

WordPress е лесен за поддържане от начинаещи. Важно е редовно да актуализирате своите плугини, което става с натискането на един бутон. Същото важи и за WordPress темите, които пускат собствени актуализации.

Имате и много безплатни плъгини за архивиране, например. Благодарение на тях можете да правите бекъпи, които да съхранявате на различни облачни услуги или SSD и хард дискове.

Имате възможност да изградите един доста сигурен сайт, благодарение на отново доста безплатни апликейшъни. Като начинаещ е логично началото да е трудно и да не можете да се ориентирате добре. Но с времето ще свикнете, а и информацията за това как да настроите правилно Вашият сайт е наистина много. Ако въпреки всичко мислите, че всичко това ще е непосилно за Вас, можете да се свържете с нас на office@canmakeit.eu или +359887778494 и ние ще помогнем.

3. Възможностите за къстъмизация са много…

Повечето хора, които използват WordPress, не са нито уеб дизайнери, нито програмисти. Всъщност повечето хора започват да използват WordPress без никакви предварителни познания за проектиране на уебсайтове.

За хора, които не разбират технологиите, WordPress е идеалното решение, защото има хиляди безплатни шаблони (теми) за уебсайтове, от които можете да избирате. Има перфектна тема на WordPress за почти всеки вид уебсайт (независимо дали е блог, бизнес сайт или онлайн магазин). Темите на WordPress са лесни за персонализиране, защото много от тях идват със собствен панел с опции, който ви позволява да променяте цветовете, да качвате логото си, да променяте фона, да създавате красиви плъзгачи и наистина да го персонализирате според вашите нужди, без изобщо да пишете код.

Можете също да добавите персонализирана функционалност към вашия WordPress сайт, като използвате плъгини. Плъгините за WordPress са като приложения за вашия уебсайт, които можете да използвате за добавяне на разширени функции като анализ, формуляри за контакт, зона за членство и много други.

Освен добавянето на допълнителна функционалност, някои плъгини за WordPress могат да ви позволят да трансформирате уебсайта си в изцяло нова платформа.

Да се ​​налага да избирате от хиляди плъгини може да бъде непосилно, но има някои основни приставки за WordPress, които препоръчваме за всеки уебсайт:

  • Плъгин за формуляр за контакт, така че посетителите ви да могат да се свържат с вас.
  • Плъгин за анализ, така че можете да видите колко посетители посещават сайта Ви.
  • Плъгин за оптимизация за търсачки, за да можете да получите повече трафик от Google.

След това ще трябва да изберете още плъгини в зависимост от типа уебсайт, който създавате. Ако не намерите най-добрия плъгин за вашите нужди, винаги можете да се свържете с нас и ние да помогнем.

4. WordPress е удобен за SEO

И най-добрият уебсайт в света няма да бъде успешен, ако не получава трафик или посетители. За щастие WordPress е създаден с оглед на трафика от търсачките. WordPress е написан с помощта на висококачествен код със семантично маркиране. На прост език това означава, че Google и други търсачки обичат WordPress.

Ето защо WordPress сайтовете са склонни да се класират по-добре от другите в търсачките. За да оптимизирате сайта си, за да получите още повече трафик, препоръчваме да използвате WordPress SEO плъгин.

5. WordPress е безопасен и сигурен

WordPress е разработен с мисъл за сигурността и е една от най-безопасните и сигурни платформи за стартиране на уебсайт.

Все пак можете да направите много, за да защитите сайта си от хакери, злонамерен софтуер и други опасности. Например можете да инсталирате някой от безплатните плъгини за сигурност за WordPress.

6. WordPress е тук, за да остане

Вероятността софтуерът с отворен код да просъществува дълги години е огромна.

Това е така, защото като такъв, той не се поддържа само от един човек или компания. Дори ако WordPress изчезне, всеки може просто да свали кода му и да го стартира с различно име за броени минути.

Един от по-малко известните факти за WordPress е, че той няма главен изпълнителен директор. Името WordPress е защитено от фондацията WordPress, която е организация с нестопанска цел, която гарантира, че WordPress продължава да расте.

Има силна общност от хиляди потребители, разработчици и малки фирми зад WordPress. Като общност, всички те гарантират, че WordPress е тук, за да остане за дълго време.

WordPress е от полза за милиони потребители по целия свят. Предлага се на повече от 53 езика и работи с хиляди многоезични уебсайтове.

Като начинаещ в WordPress, вие ще се присъедините към тази глобална общност от потребители и ще откриете, че общността на WordPress е приветлива и нетърпелива да помогне.

Ако все пак имате нужда от помощ за Вашия WordPress сайт, пишете ни на office@canmakeit.eu или ни звънете на телефон +359887778494.